Visualisatie terminologie

Onze buzzwords

API koppeling

Dit staat voor: application programming interface. Het is een code waardoor computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. API’s hebben meestal het doel om informatie of functionaliteiten beschikbaar te stellen aan derden, of andere applicaties de mogelijkheid te geven om informatie toe te voegen.

Met een API kan ons beeldmateriaal rechtstreeks op je eigen website geïntegreerd worden, dus zonder een aparte link naar ons platform.

Animated gif

Dit is een bestand dat uit meerdere beelden bestaat die achter elkaar getoond worden. Uitstekend bruikbaar om de overgang van ‘nu’ naar ‘in de toekomst’ te laten zien.

Artist impression

Dit is een tekening die een indruk/sfeer geeft van een ontwerp. Ontwerp en omgeving worden allebei getekend, al dan niet digitaal.

Bolfoto

The Imagineers - bolfoto - 360 degree photograph

Bolfoto….een echt Nederlands Imagineers-woord, dat wel precies de lading dekt. Bolfoto’s laten het beeld volledig in de rondte zien. Horizontaal en verticaal. Buiten Nederland spreken we van 360º foto’s of panorama foto’s. Ze zijn de basis voor veel van onze projecten. In deze foto’s passen we de nieuwe situaties in (bijvoorbeeld een weg, gebouw, windmolen) en zo krijg je een heel realistisch beeld van de toekomstige situatie.

Bolfoto platform

Dit is de bron van waaruit beelden benaderd kunnen worden en waaraan verschillende tools gekoppeld kunnen worden. Denk aan 2D kaarten, 3D beleving, VR-modus, locatie-informatie, chatfuncties, noem maar op.

Embed code (snippet)

Embedden betekent insluiten. Je laat dan iets van een andere website op je eigen website zien, zonder de content te verplaatsen. Onze beelden kunnen met zo’n embed code bijvoorbeeld op Youtube en Facebook geplaatst worden. Door simpelweg de link in een bericht te plakken, zal de video direct afspelen op de Facebookpagina zelf.

Fotorealisme

Het weergeven van de werkelijkheid op een zo realistisch en neutraal mogelijke manier.

Georefereren

Dit betekent dat de coördinaten van een bolfoto exact in lijn gebracht worden met bestaande geografische gegevens van de omgeving. Dus zowel de locatie, rotatie en hoogte. Als in de omgeving een 3D model geplaatst wordt, sluit deze dus exact aan op de bolfoto.

GIS-bestanden

GIS staat voor Global Information System. In veel onze tools, bijvoorbeeld Windplanner, integreren we deze informatie in de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld in de omgeving zien hoe hard er het doorgaans waait.

Inpassing

Als wij een 3D model in een bolfoto plaatsen, noemen wij dat het inpassen van het model. Alles is dus gemaakt in de juiste proporties en deze wordt geprojecteerd in een echte omgeving.

Kavel informatie systeem

In dit systeem kan je op een kaart (dus in een 2D omgeving) plaatsen aanklikken, waarna er informatie van die locatie wordt getoond. Zo kun je verkoopinformatie in een pop-up scherm tonen zoal kavelgrootte, prijs, een voorbeeldwoning, noem maar op. Of in één oogopslag laten zien welke kavels nog beschikbaar zijn voor verkoop een bezichtiging boeken en zelfs een optie nemen.

Kijkhoek

In de fotografie beschrijft de kijkhoek de hoekgraad van een bepaalde scène die door een camera wordt afgebeeld. Als je – bijvoorbeeld in Google StreetView of in onze Windplanner app – de kijkhoek verkleint, zoom je in de richting van je standpunt. In principe snijd je de linker-, rechter-, boven- en onderkant van de foto af en krijg je het overgebleven gedeelte op je scherm geprojecteerd. Het perspectief is precies hetzelfde. Afhankelijk van de kwaliteit van de foto kan inzoomen pixelig worden.

Maaiveldniveau

Dit is hetzelfde als ooghoogte. Bolfoto’s kunnen op maaiveldniveau genomen worden, zodat je rond kan kijken alsof je er zelf staat. Ook kunnen hoogtefoto’s gemaakt worden, waarmee je vooral een heel goed overzicht van de situatie krijgt.

Mock-up

In ons vakgebied spreken we van een mock-up als we vroeg in het proces een voorstel doen over hoe de website er ongeveer kan gaat uitzien en hoe je daarin door de pagina’s kunt navigeren (dit wordt ook wel de interface genoemd). Een mock-up krijgt de term prototype als het ontwerp ook echt werkt.

Multichannel

Hiermee bedoelen wij dat onze visualisaties via elk kanaal zichtbaar zijn, zoals op je computer, tablet, smartphone en in VR. Maar ook dat ze in hoge resolutie geprint kunnen worden en op een groot (touch)screen scherp beeld geven.

Online en offline applicatie

Bij een offline applicatie moet je de benodigde software op je computer beschikbaar hebben. En dat maakt het lastiger bruikbaar. Onze visuele tools zijn standaard online benaderbaar. Heb je internet, dan kun je bij de bestanden.

Pano

Ook weer een veelgebruikte term om een 360 graden of bolfoto aan te duiden. Overigens hoeft een pano niet persé uit een 360 graden foto te bestaan, het kan ook een foto met een brede kijkhoek aanduiden.

Photogrammetry 3D model

Met photogrammetry worden tienduizenden foto’s – geschoten vanuit een vliegtuig – automatisch omgezet tot één 3D model. Binnen dit volledig correcte model wordt vervolgens het nieuwbouwplan ingepast. Ten opzichte van traditionele modellen met witte bouwvolumes is deze methode niet alleen meer up-to-date, het is de perfecte combinatie van fotorealisme (zoals toegepast bij bolfoto’s) en de bewegingsvrijheid van virtual reality. Met dit model is van alles mogelijk: zelf door de ruimte bewegen, video, print, noem maar op.

Photogrammetry is de perfecte methode voor het visualiseren van bouwprojecten zoals een woonwijk, een station of een nieuwe weg.

Platte afbeeldingen (stills)

Een gewone afbeelding waarin je niet met je muis kunt bewegen en rondkijken.

POI - Point of interest

In ons platform kan de klant zelf aangeven waar deze Points-of-interest zijn. Door op een POI te klikken, komt een schermpje naar boven met aanvullende informatie. Uiteraard is deze informatie door de klant zelf in te vullen.

Render

Een render is een digitale afbeelding die gegenereerd wordt door middel van een model. Dit model bevat bijvoorbeeld informatie over vorm, materiaaleigenschappen, belichting en schaduw.

Renderen

Dit betekent dat er vanuit een model een afbeelding of video genereerd wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid data in het model, kan dit flink wat computer-rekenwerk vergen.

Responsive site

Onze meest recente tools zijn standaard responsive. Dat betekent dat ze zich altijd aanpassen aan het beeldformaat waarop ze worden bekeken. Zo kan het beeldmateriaal optimaal worden beleefd. Op computer, tablet of smartphone.

Serious gaming

Bij serious gaming kan je zelf je weg kiezen in een virtuele omgeving. Deze wordt dan volledig gesimuleerd en bestaat dus niet uit foto-realistische beelden. Wij passen deze techniek onder andere om een toekomstige verkeerssituatie in beeld te brengen.

Stitchen

Bolfoto’s worden samengesteld uit een serie losse, deels overlappende foto’s. Stitchen betekent het ‘aan elkaar plakken’ van deze foto’s zodat een vloeiend totaalbeeld ontstaat.

VisSim

Dit is een verkeerssimulatie. Daarmee kan in een toekomstige verkeerssituatie worden nagebootst hoe het verkeer zich gaat gedragen.

VR - virtual reality

Bij Virtual Reality (VR) ervaar je digitale beelden als realiteit. Je ziet en beleeft een nieuwe wereld. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een smartphone en een VR-bril, die tegenwoordig vanaf een paar tientjes te koop zijn. Klik op het VR-icoontje, stop daarna je smartphone in de VR-bril en ga virtueel op reis.

The Imagineers VR WOW

360º video

Als de omgeving met bolfoto’s vastgelegd is, kunnen heel gemakkelijk video’s gegenereerd worden, waarbij een tour door de huidige en nieuwe omgeving gemaakt wordt.