Energietransitie in Ten Boer
Wij zijn regelmatig betrokken bij projecten rondom energietransitie. Bijvoorbeeld het project in Ten Boer.
Het vraagstuk
De gemeenteraad van Ten Boer wilde participatief kaders ontwikkelen, waaraan nieuwe wind initiatieven moeten voldoen. Daarbij wilde de gemeente zoveel mogelijk inwoners bereiken. Er is gekozen om de scope breder te maken dan alleen windenergie, en in te steken op aardgasvrij Ten Boer. Het proces is vormgegeven met verschillende communicatiemiddelen, bewonersbijeenkomsten en een online bevraging. Aan The Imagineers werd gevraagd: “Maak een systeem om onze bewoners te informeren en te consulteren over wind- en zonne-energie.”
De aanpak
The Imagineers heeft hiervoor het Stakeholder Engagement Platform (SEP) ingericht. Op het platform werd de nut en noodzaak voor energietransitie uitgelegd. Daarbij kregen de bezoekers informatie en visualisaties van verschillende vormen van groene energie. Ook werd het gemeentelijke gebied met verschillende kaartlagen in beeld gebracht. Zo is het duidelijk te zien waar de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Na deze kennisverhoging werden de bewoners gevraagd om online de enquête in te vullen. Hun mening werd gepeild over verschillende manieren om de doelstelling te halen, over hun bereidheid tot financiële participatie, over lusten en lasten en ook konden zij op een kaart aangeven wat zij geschikte locaties achtten.
Er is vanuit de gemeente via verschillende kanalen ruchtbaarheid gegeven aan het online platform en aan de enquête. Via informatiebijeenkomsten, kranten, driehoeksborden, supermarkten, social media en brieven op de deurmat.
Het resultaat
Binnen een tijdsbestek van 5 weken heeft ruim 20% van de bewoners deelgenomen aan de enquête.
Het Stakeholder Engagement Platfom
Op het platform wordt de energiedoelstelling van Ten Boer uitgelegd, en worden er verschillende denkrichtingen geschetst. Op basis van deze informatie konden bezoekers een vragenlijst invullen.

Screenshot van het platform
De beelden zijn afkomstig uit Windplanner, onze webapplicatie voor het plannen en visualiseren van wind- en zonneparken. Daarin zijn met behulp van kaartlagen de mogelijke scenario’s opgesteld.
Ook werden in Windplanner fotomontages van de mogelijke toekomstige scenario’s gemaakt:
De vragenlijst hebben wij in samenwerking met Onderzoeksbureau Groningen opgesteld. Zo konden inwoners hun mening geven over windenergie en zonne-energie in hun omgeving. Ook konden zij zelf locaties voor mogelijke ontwikkeling aangeven. Daarmee ontstond de onderstaande ‘heatmap’ voor windlocaties:
In de back-end van het platform kunnen verschillende filters geplaatst worden om – geanonimiseerd – te onderzoeken hoe er op verschillende vragen gereageerd is:
Dit zegt de klant erover
Alfred Hamstra – Gemeente Groningen – projectleider Energie:
Het inzetten van het stakeholder engagement platform is in combinatie met de andere communicatiemiddelen erg effectief gebleken. We hebben hiermee in korte tijd twee keer meer mensen bereikt dan normaal. En daarnaast hebben wij nu een schat aan data. Onder andere de RES Groningen gebruikt dit nu als één van hun data bronnen.
Het mooiste van het platform vind ik de combinatie van de beleving van mogelijke turbines in het landschap en dat bewoners zelf geschikte locaties kunnen aanwijzen. Daaruit is een heatmap ontstaan waarmee inzichtelijk is hoe de bevolking over locaties denkt.