Energietransitie in Ten Boer

Energietransitie in Ten Boer

Wij zijn regelmatig betrokken bij projecten rondom energietransitie. Bijvoorbeeld het project in Ten Boer. Ten Boer heeft de ambitie om om aardgasvrij te worden, en werkt daar aan in een open planproces.

Ten Boer wilde in een kort tijdsbestek de bevolking informeren én bevragen over plannen met wind- en zonne-energie.

Hiervoor hebben wij een Stakeholder Engagement Platform (kortweg SEP) gemaakt. Dit platform toont beelden van de leefomgeving, gecombineerd met tekst en uitleg over het project, en vraagt de mening van omwonenden.

 

Screenshot van het platform

 

Stakeholder engagement platform

Op het platform wordt de energiedoelstelling van Ten Boer uitgelegd, en worden er verschillende denkrichtingen geschetst. Op basis van deze informatie konden bezoekers een vragenlijst invullen.

De beelden zijn afkomstig uit Windplanner, onze webapplicatie voor het plannen en visualiseren van wind- en zonneparken. Daarin zijn met behulp van kaartlagen de mogelijke scenario’s opgesteld.

 

Ten Boer aardgasvrij The Imagineers stakeholder mangement platform

 

Ook werden in Windplanner fotomontages van de mogelijke toekomstige scenario’s gemaakt:

 

Ten Boer Aardgasvrij - The Imagineers Stakeholder Engagement Platform

 

Groot bereik doelgroep

Er zijn in korte tijd ongeveer 400 enquêtes volledig ingevuld; heel wat meer dus dan op een standaard bewonersbijeenkomst!

De vragenlijst hebben wij in samenwerking met Onderzoeksbureau Groningen ontwikkeld om stakeholders en bewoners mee te laten denken. Zo konden zij hun mening geven over windenergie en zonne-energie in hun omgeving. En konden zij zelf locaties voor mogelijke ontwikkeling aangeven. Zo ontstond de onderstaande ‘heatmap’ voor windlocaties:

 

Ten Boer Aardgasvrij - The Imagineers Stakeholder Engagement Platform

 

In de back-end van het platform kunnen verschillende filters geplaatst worden om – geanonimiseerd – te onderzoeken hoe er op verschillende vragen gereageerd is:

 

Ten Boer aardgasvrij Stakeholder Engagement Platform

 

SEP groeit mee met het project

De resultaten van de vragenlijst en deze ‘heatmap’ van geschikte locaties zijn uiteraard op het platform gedeeld en zo groeit SEP mee met het project.

Het platform in Ten Boer is onderdeel van een aantal pilots waarin we continu verbeteringen doorvoeren. Alles wat we leren en enigszins generiek is voor onze klanten, wordt doorgevoerd in het volgende template.

Meer weten? We vertellen je er graag over!

Neem gerust contact met ons op. Vinden we leuk!

Bekijk hier andere cases:

Ringzuid Groningen

Ringzuid Groningen

Draagvlak creëren door verschillende scenario’s tot leven te wekken.

Lees meer...
Marineterrein participatie proces

Marineterrein participatie proces

In gesprek met belanghebbenden over veranderingen.

Lees meer...
Houkepoort

Houkepoort

Beeldgestuurde gebiedspromotie en verkoop.

Lees meer...