Aanpassingen aan de A15 en het onderliggend wegennet in beeld.

Minister Schultz zette 8 maart 2017 haar handtekening onder het tracébesluit voor de uitbreiding van de A15 in de regio Arnhem-Nijmegen. Dit is een project van de Provincie Gelderland en de Rijksoverheid. Wij werkten samen met Royal HaskoningDHV, die als geselecteerde partner het projectbureau ViA15 adviseert, en met Tappan voor de communicatie. Zowel de aanpassingen aan de rijksweg, als de aansluitingen van het onderliggend wegennet werden in beeld gebracht

Verandering in leefomgeving

Het doel van dit project is het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen en het aanbrengen van de ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Duitsland. Voor de omwonenden is dit – na de aanleg van de Betuwelijn – opnieuw een ingrijpende verandering in hun leefomgeving.

Door duidelijke beelden te gebruiken, wordt het voor de omgeving helderder wat de mogelijke consequenties van het project zijn en daarmee wordt de betrokkenheid van omwonenden vergroot.

Huidige situatie

Toekomstige situatie

 

Betere communicatie door visualisatie

Met behulp van het beeldplatform wordt de inpassing in het landschap helder. En hoe er rekening gehouden wordt om de impact voor omwonenden te beperken. Ook wordt daarmee duidelijke op welke manier ernaar wordt gestreefd  om de impact voor omwonenden te beperken. Waar wordt de  weg verbreed, waar wordtt deze verdiept aangelegd en waar komen er bomen en planten? 

Een project van dergelijke omvang is nooit in één stap klaar; dit is een iteratief proces waarbij gaandeweg de oplossingen worden gevonden. Naast het maken van de visualisaties tijdens verschillende beslismomenten hadden wij ook een adviserende rol: hoe kunnen de aanpassingen zo goed mogelijk aan de belanghebbenden worden gepresenteerd?

Op de projectwebsite via15.nl kan iedereen 360 graden beelden bekijken van de huidige en nieuwe situatie op verschillende locaties langs de snelweg. Tijdens de officiële presentatie van het tracébesluit werd een video getoond met beelden van de veranderingen.

 

Ook als het ontwerp nog niet gereed is

Al vóórdat het helder was hoe alles er precies uit zou komen te zien, is ervoor gekozen om de visualisaties te delen met omwonenden. Zo was ten tijde van het tracébesluit de locatie van de brug en hoogte van het wegdek op palen wel al bekend, maar de uitvoering van de brug nog niet.

Huidige situatie

Toekomstige situatie

Hoe de brug er precies uit komt te zien, is nu nog niet bekend

"The Imagineers Holland heeft voor mijn A15-project (provincie Gelderland) een mooie visualisatie gemaakt over de nieuwe A15-aansluitingen in Bemmel en Zevenaar. Werkte aantoonbaar goed op een groot touchscreen. Omwonenden en wegontwerpers konden echt in gesprek over de ontwerpvoorstellen. Werkt ook lekker op de iPad, smartphone of VR-bril."

Jeroen van der Hee senior communicatieadviseur Tappan

Meer weten? We vertellen je er graag over!

Neem gerust contact met ons op. Vinden we leuk.

Bekijk hier onze andere Infra cases:

Ringzuid Groningen

Ringzuid Groningen

Draagvlak creëren door verschillende scenario’s tot leven te wekken.

Lees meer...
Rotterdamsebaan

Rotterdamsebaan

Belanghebbenden betrekken en informeren met realistisch beeld.

Lees meer...
Rijnlandroute

Rijnlandroute

Betrokkenen de gelegenheid geven om al precies te zien hoe de toekomstige weg eruit komt te zien.

Lees meer...